Kay Ai

There are no facts, only interpretations - Friedrich Nietzsche

Prejudis

Tinggalkan buah fikiran anda

Tatkala Saya bangun daripada tidur pada pagi ini, ada kesaktian dari pandangan matanya. Berkali-kali Saya menggosok mata dan menyentalnya seakan tidak percaya dengan apa yang Saya lihat. Perkara terakhir yang Saya lakukan sebelum melelapkan mata pada  malam tadi adalah melayari laman sesawang dan media sosial rasmi dan yang tidak rasmi beberapa pemimpin negara, tokoh sasterawan, agamawan, selebriti, ahli sukan, ahli politik, kawan dan juga lawan. Iya, kata orang, jika ingin mememangi lawan, maka kenalilah dia dahulu.

Sehinggalah Saya tertidur dengan tangan mengenggam erat telefon pintar di tangan. Celik sahaja mata, Saya langsung mengerling ke skrin telefon jika ada sebarang notifikasi dari akaun media sosial. Kosong. Ish. Tiada seorang pun yang menekan butang 'Suka' gambar yang Saya muat-naik semalam. Saya sedikit kecewa tetapi berlalu meneruskan rutin harian. 

Apa yang tidak menyenangkan Saya sebenarnya adalah semenjak bangkit daripada lena, Saya dapati semua orang yang Saya lihat ada label kertas lutsinar di dahi mereka. Mereka langsung tidak menyedarinya tetapi Saya dapat melihatnya.
Saya melihat ada label 'Liberal' di dahi seorang ahli politik ketika menonton wawancara di sebuah televisyen. Ahli panel di sebelahnya pula terdapat label "LGBT" di dahinya pula. Sebelum itu, ketika mendengar ceramah agama di surau berhampiran rumah, Saya mendapati ada label 'Syiah+Wahabi+Salafi' di dahi penceramah. Saya sungguh sangat tidak mengerti. Apa yang Saya lihat ini sangat menganggu rasa dan fikiran Saya.
Ramai lagi yang Saya temui dengan pelbagai label di dahi mereka. 'Kaki rasuah', 'Pembohong Besar', 'Pengkhianat', 'Racist', 'Fake', 'Dayus' 'Kayu Tiga' 'Tikam belakang' dan bermacam-macam lagi. Sungguhpun Saya mencuci mata ini berkali-kali, namun label di dahi mereka masih juga lagi kelihatan dan tidak tertanggal. 

Hinggakan Saya berjabat tangan dengan seorang yang saya fikirkan sebagai sahabat, namun secara tiba-tiba seperti ada label berbentuk tanda harga yang muncul dari tangan kami berdua. Seraya Saya bertanya," Apakah harga persahabatan kita?"
"Semenjak bila kita meletakkan harga pada sebuah persahabatan?"jawabnya sambil melirikkan senyum.
Saya keliru. Buntu. Siapakah yang Saya harus percaya. Mata kesaktian yang mampu melihat segala label dan tanda yang muncul di mata ataupun kata-kata sahabat Saya. Setelah dikhianati oleh bos dan majikan berulang-kali, Saya memilih nombor dua.
Di cermin bilik air, Saya membiarkan sahaja label yang kelihatan di dahinya.
" Prejudis"
Kay Ai
Serdang
Previous PostCatatan Lama Laman utama

0 ulasan:

Catat Ulasan