Kay Ai

There are no facts, only interpretations - Friedrich Nietzsche

Burnout di kalangan doktor

Tinggalkan buah fikiran anda
Burnout di kalangan doktor

Saya mulakan dengan merafa'kan doa dan kerahmatan untuk arwah Dr. Afifah yang telah meninggal dunia setelah terlibat dengan kemalangan jalanraya. Arwah seperti ramai maklum melalui laporan media dalam perjalanan pulang selepas bertugas atas panggilan lebih 24 jam.

Burnout bukanlah semata-mata tekanan yang dialami oleh seseorang doktor tetapi ketidakkeupayaan seseorang doktor untuk recover ketika waktu "time-off" mereka selepas bertugas. Ada tiga ciri atau simptom utama burnout:-

1. Kelesuan mental dan fizikal sehingga tidak berupaya untuk "recover" dan "recharge" ketika waktu tidak bekerja.

2. Depersonalisasi seperti perubahan sikap negatif, sarkastik, sinikal terhadap rakan sekerja, pesakit dan lain-lain. 

3. Kurangnya rasa "personal accomplishment" dengan cenderung melihat kepada sesuatu pekerjaan sebagai sesuatu yang negatif dan tidak membawa erti apa-apa.


Banyak kajian serata dunia merentasi tahun yang melihat kepada prevalens dan peratusan burnout di kalangan doktor. Sesetengahnya termasuk di dalam ruang lingkup yang besar keseluruhan anggota kesihatan. Tidak mengejutkan apabila ada yang mencecah sehingga 40-60%. Tetapi adalah mengecewakan saban tahun perkara yang sama tetap berulang.


Kes kemalangan di jalanraya melibatkan doktor yang pulang selepas on call bukanlah kali pertama. Bayangkan pada tengah malam ketika ramai diulit mimpi, sebahagian daripada kita meninggalkan kesenangan, rehat, keluarga dan masa lapang untuk menyelamatkan nyawa seseorang yang ibarat telur di hujung tanduk. Keesokkannya pula, dirinya menjadi mangsa nahas di jalanraya kerana kelesuan. Sungguh, sayu hatinya terasa. 

Kebiasaannya ramai yang bercakap tentang patient safety. Contohnya melalui implementasi perlaksanaan safe surgery saves life tetapi terlalu sikit yang memperjuangkan "safety" dan "healthy" staf perubatan itu sendiri. Bukan sahaja burnout, bahkan pelbagai bentuk pendedahan bahaya yang mengancam doktor dan staf perubatan untuk jangka waktu dekat dan panjang. 

Apatah lagi keselamatan pesakit bergerak hand-in-hand dengan kesihatan doktor yang merawat (mental dan fizikal). Kadangkala sebagai pesakit, kita juga terlihat seorang doktor terbatuk-batuk dan selsema sehingga kita tertanya, ai....doktor pun sakit juga?

Doktor bukan malaikat....

Seringkali juga sesetengah pesakit terus bertindak kasar dan menerjah masuk ke bilik rawatan kerana marah menunggu terlalu lama tanpa mengetahui doktor sedang bertungkuslumus menyelamatkan nyawa seorang pesakit. Bahkan bukan seorang tetapi beberapa orang dalam masa serentak. 

Dahulu saya juga masih ingat, hanya sebiji tamar sahaja yang dapat dikunyah dahulu sebagai berbuka puasa kerana terlalu sibuk melainkan lewat jauh malam bila keadaan telah menjadi tenang untuk menjamah berbuka puasa.

Pokok pangkalnya kelesuan di kalangan doktor dan staf perubatan bukanlah suatu gurauan atau isu terpencil yang boleh senang dinafikan. Berapa ramai nyawa yang kita nak pertaruhkan sedangkan satu nyawa itu sendiri nilainya tiada bertukar ganti. 

:(

Al-fatihah

Kay-Ai
Next PostCatatan Terbaru Previous PostCatatan Lama Laman utama

0 ulasan:

Catat Ulasan